torsdag 27. januar 2011

Huset ved moskeen


Kader Abdolah. Lest i juli 2009.

I lesedagboka står det: Kjempebra om storfamilien og generasjoner. Revolusjonen i Iran i '79 er bakteppe.

Denne likte jeg veldig godt selv om historien er både dramatisk og trist, for den er ispedd store porsjoner glede og medmenneskelighet. Forfatteren ga meg et tydelig bilde av huset og omgivelsene. Anbefales.

Jeg har valgt å la boka også få taggen "historie", for den historiske rammen er riktig.

Foto: Bokkilden.no

Hvordan soldaten reparerer grammofonen


Sasa Stanisic. Lest i juli 2009.

Aleksandar vokser opp i den lille bosniske byen Viegrad. Når krigen så velter innover Viegrad med grusom tyngde, greier ikke verden, slik Aleksandar kjenner den, å holde stand mot volden. Familien blir nødt til å flykte. I et fremmed, vestlig land skal Aleksandars fabuleringsevne vise seg å være livsviktig, ved hjelp av den klarer han å finne seg til rette og dikte opp et hjemsted for seg selv. Når den voksne Aleksandar endelig vender tilbake til sin barndoms by, skal det imidlertid vise seg om fabuleringsevnen hans holder mål i møtet med Bosnias etterkrigsrealitet. Staniic skrevet en forførerisk, burlesk og tragikomisk roman om en usedvanlig barndom under usedvanlige omstendigheter - og om den urokkelige tiltroen til det å fortelle. Omtale fra DnBB AS.

"Interessant om oppvekst og krig i eks-Jugoslavia. Litt springende og repeterende. Til dels tung setningsoppbygning."

Foto: Bokkilden.no

torsdag 20. januar 2011

Kollektivt selvmord


Arto Paasilinna. Lest i juni 2009.

Dystert tema, grotesk morsom. Imponerende å behandle et så alvorlig tema, med en underliggende respekt og masse humor. Han har jo en fortellerevne av de sjeldne, selv om det finnes et "fast" mønster i historienes oppbygning. For igjen er det et tilfeldig førstemøte, før resten går i full fart og en økende skare involverte. Anbefales.

Foto: Bokkilden.no

Luftslottet som sprengtes


Stieg Larsson. Lest i april 2009.

Finalen på trilogien, eller skulle det komme en fortsettelse? Uansett. Boka er et absolutt verdig punktum for en sammensatt, grusom og spennende beretning. Stieg LArsson har rett og slett skrevet ned og satt sammen de aller mest dystre sidene ved menneskerasen og våre systemer. Anbefales.

Foto: Bokkilden.no

Jenta som lekte med ilden


Stieg Larsson. Lest i mars 2009.

Om denne boka her jeg ikke skrevet noe, men dette er bok to i den fantastiske Millenniumtrilogien. Om du er av de som ikke har lest serien ennå, så gjør det, så fremt du liker kvalitetskrim. At Stieg Larsson, som journalist, hadde my kunnskap om kriminelle miljøer er det ingen tvil om. Anbefales!

Foto: Bokkilden.no

Unge år


Einar Gerhardsen. Lest i februar 2009.

Interessant, både om LO og Partiet, og selve tiden. Nyttig lesestoff om splittelse, samling og hvordan man drev politisk arbeid på den tiden. Tynt om hans egne yngste år.

Foto: Bokelskere.no

Ines og det elskede landet


Reiulf Steen. Lest i februar 2009.

Overraskende bra om kuppet og Ines. Interessant og lettlest.

Rart å lese en så dramatisk historie, som involverer folk du har delt en flaske vin med.

Foto: Bokelskere.no

onsdag 19. januar 2011

Tusen strålende soler


Khaled Hossein. Lest i januar 2009.

Ny storartet om Afghanistan. Mariams historie er fremragende. Sammen med Laila får de en felles historie. Kjempebra om underkuing, men også glede og kjærlighet, skrev jeg for to år siden.

Hossein rammer inn drama og tragedie med realisme og varme. Boka er sterk og givende. Anbefales.

Foto: Bokkilden.no

mandag 17. januar 2011

Stridens skönhet och sorg


Peter Englund. Lest i januar 2009.

En helt fantanstisk bok om noe av det aller verste i Europas historie. Peter Englund har valgt å formidle 1. verdenskrig gjennom dagbøkene til 19 personer. Vi får ta del i livet til den tyske patriotiske jenta på 10 år, en amerikansk hjernekirurg som bruker krigens skader til forskning, eventyrlystne og revisor som kjeder seg, med flere. Boka spinner rundt 19 enkeltskjebner på 19 steder i krigen. Englund har også funnet frem en nesten helt usannsynlig, men dokumentert, heltedåd, som brant seg inn. Kjempebok!

For to år siden skrev jeg: 1. verdenskrig slik 19 dagbokforfattere ( militære, soldater, helse, barn...) opplevde krigen. Lærerik, engasjerende og veldig god!

Foto: Adlibris.com

Ondskapens kyst


Robert Wilson. Lest i desember 2008.

Igjen en Robert Wilson-bok fra hans Afrikatid. Denne handler om menneskehandel og kynisme. Svart, men bra med hovedpersonen, Bruce Medway.

Foto: Bokkilden.no


Tre menn på velociped


Jerome K. Jerome. Lest i desember 2008.

Nok en bok det er lett å like fra Jerome K. Jerome. Nok en underfundig og lattervekkende "reiseskildring". Det er de samme tre mennene fra Three men in a Boat, som denne gang legger ut på sykkeltur i Tyskland. Boka kom ut i 1900, så det å skrive om sykkelferie var en nyvinning.

Foto: Capris.no

Ni liv


David Howarth. Lest i oktober 2008.

Om Jan Baalsruds strabasiøse og utrolige flukt til Sverige etter den mislykkede landsettingen i Troms 1943.

Boka er ikke noe litterært mesterverk, noe den heller neppe var ment å være. Historien i selv er så vanvittig at den er lesverdig.

Bilde: Bokkilden.no

torsdag 13. januar 2011

Drageløperen


Khaled Hosseini. Lest i oktober 2008.

Var veldig avvaktende da jeg fikk denne boka - var nok litt redd for å bli skuffet etter all den gode omtalen. Lot den ligge lenge før jeg ga meg i kast med den og ble nesten umiddelbart hektet.

"Kameratskap og oppvekst, svik og hemligheter. Fantastisk roman om å vokse sm menneske."

Foto: Bokkilden.no

Den siste viking


Johan Bojer. Lest i september 2008.

Anbefales! Fantastisk bok om Lofotfisket før motorbåtenes tid (eller i overgangen til motor). Varm, full av omtanke og dramatisk. Føles som om det er litt av min egen slekts historie.

Foto: Bokelskere.no

Under stöveln: Norge 1940-1945


Lennart Oldenburg. Lest i august 2008.

Dette er det første samlede svenske verk om den tyske okkupasjonen av Norge. Interessant, grundig og lærerik, men samtidig ganske kortfattet. Om du skal lese kun en bok for å få et overblikk over okkupasjonen av Norge er dette løsningen.

Foto: Adlibris.com


Ikaros


Axel Jensen. Lest i juli 2008.

"Om å lete etter noe større. Veldig bra om "jeg" sin reise gjennom Sahara".

Drivende og god fortellerkunst. Det er egentlig ikke så mye mer å si annet en at boka bør prioriteres. Anbefales.

Foto: Bokkilden.no

En sykkelodysse


Paul Olai-Olssen. Lest i juni 2008.
I dagboka står det: Inhabil så det holder, har ikke lest den siden en printversjon i mars 1996. Bra, men omstendelig - få pauser.
Forfatteren er en veldig god kamerat, så innholdet er godt kjent. Paul legger mye vekt på menneskemøter og kultur. En strabasiøs sykkeltur fra Antarktis til Alaska er bakgrunnen.
Foto: Bokelskere.no

Og Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla


Håkan Nesser. Lest i juni 2008.

Oppvesktroman inkludert en drapsgåte. Mauritz er 17 år, stormforelsket og hobbyetterforsker. Kjempebra skrevet og bra historie.

Anbefales.

Foto: Bokkilden.no

Elskeren


Marguerite Duras. Lest i april 2008.

Indokina. Ung fransk pike forelsker seg i en rik kinesisk mann. Bra, men fortellerformen er litt slitsom/påtatt.

Foto: Bokkilden.no

De skjulte morderne


Robert Wilson. Lest i april 2008.

Veldig bra om spanske nasjonalister og ekstreme muslike grupper. Javier Falcone er da også bra!

Litt mer om boka har jeg sakset fra Bokkilden.no: Liket av en naken mann blir funnet på en søppelfylling i utkanten av Sevilla. Den døde er mishandlet til det ugjenkjennelige. Neste morgen blir en boligblokk lagt i ruiner i en kraftig bombeeksplosjon. Eksplosjonen rammer også en førskole i nabolaget, og mange av ofrene er små barn. I kjelleren i boligblokken var det en moské. Alt tyder på en terroraksjon fra muslimsk hold. Sevilla er i alarmberedskap. Både nyhetshungrige medier og engstelige politikere krever en rask oppklaring.

Foto: Bokkilden.no

En dag i oktober


Sigurd Hoel. Lest i mars 2008.

Atter en bok jeg startet på uten noen som helst anelse om hva som ventet. En dag i oktober handler om den unge vakre og separerte fru Ravn, som får sammenbrudd. Veldig god bok om tabu og naboenes reaksjoner.

Handlingen utspiller seg på 30-tallet. Om det er tabuer rundt psykisk helse nå, tør jeg ikke tenke på hvordan det var den gang. Et lite paradoks er at jeg leste boka, mens jeg var på reise og ledet dialogkonferanser inne psykisk helseområdet.

Foto: Bokelskere.no

The quiet American


Graham Greene. Lest februar 2008.

Flott julegave fra Maud. Om den britiske korrespodenten Fowler i 50-tallets Vietnam. Her blandes kjærlighet, tvil og amerikanske hemmlige tjenester.

Boka har også noen nervepirrende sekvenser, hvor redselen er til å føle på.

Foto: Bokkilden.no


Tungtvannssabotasjen


Jens Anton Poulsson. Lest februar 2008.

"Informasjonsrik, nøktern og interessant bok om den spektakulære aksjonen, og arbeidet mot tysk sabotasje i krigens sluttfase". Dette er første gang jeg leser mer enn en artikkel om emnet og kan trygt anbefale denne lettleste boka som kunnskapsskilde.

Foto: Bokkilden.no

Ved elven Piedra satt jeg og gråt


Paulo Coelho. Lest desember 2007.
Alkymisten er en god bok. Det var noe jeg måtte innrømme etter å ha hatt en generell skepsis til Coelho. Denne boka bekreftet min skepsis.
Denne boka er "flott vakkert og god om kjærlighet, men langtekkelig og kvasifilosofisk".
Foto: Bokkilden.no

De forsvunne hendene


Robert Wilson. Lest desember 2007.

Helt åpenbart ar jeg hatt en skikkelig Robert Wilson-periode.

"Falcone-bøkene er gode. Nå med koblinger til internasjonal terror, kuppet i Chile og mordet på Palme!.

Foto: Bokkilden.no

Den hvite manns grav


Robert Wilson. Lest desember 2007.

Dette er av Robert Wilsons tidlige bøker, som han skrev mens han bodde i Afrika hvor også handlingen utspiller seg. Om denne boka skrev jeg "spennende og god story fra vest-Afrika, om diamanter, våpen, borgerkrig og porno. Dårlig språk i enkelte deler av boka".

Foto: Bokkilden.no

Rød Asalea


Anchee Min. Lest desember 2007.
Shanghai, 1974. 17 år gammel blir Anchee utkommandert til en arbeidsleir. Det blir tre år med blodslit, ydmykelser og ensomhet. Så blir hun venninne med Yan, og de to forener kropp og sjel med hverandre. Deres veier skilles da Anchee blir plukket ut til å konkurrere om hovedrollen i filmen Rød Asalea. Romanen handler om kampen for å finne seg en plass som individ i kollektivet, og er delvis basert på forfatterens eget liv. Den norske Bokdatabasen.
Selv skrev jeg "grei bok".
Foto: Bokelskere.no

Beowulf



Ukjent. Lest november 2007.

Strengt tatt ikke en bok, men en historie. Jeg leste på nett, Tor Åge Bringsvær's oversettelse, dagen etter jeg så filmen. Filmen var helt OK den og om teksten skrev jeg: "Britisk litteraturs eldste bevarte verk. Enkelt heltedrama om å skape seg et navn.

Foto: Bokelskere.no


tirsdag 11. januar 2011

Nektar i et såld


Kamala Markandaya. Lest i november 2007.

Igjen en arvet bok jeg bare nappet ut av "ulest"-hylla uten å ha den minste anelse om hva som ventet. Snakk om positiv overraskelse! Om jeg ikke husker feil så trakk det litt ned at folholdet mellom foreldre og sønner var litt mangelfullt - ellers topp.

Jeg skrev: Vakkert om indiske småbønder i en verden som endres, og om Rukmani og Nathans kjærlighet, varme og respekt for hverandre." Jeg er veldig glad for at jeg "dumpet" borti denne.

Bilde: Bokras.no

Dødens codex


Gert Nygårdshaug. Lest i oktober 2007.

Dette er, dessverre, en forfatter jeg ikke helt blir fortrolig med. "Dette er tredje bok om Fredric Drum. Bra om litt italiensk historie, men det mangler dybde i personene og forholdet dem imellom."

Jeg vet det er mange entusiaster der ute og det er bra for dem og Gert Nygårdshaug. Det skal nok gå lang tid før jeg prøver meg på nytt.

Bilde: Bokkilden

Ut og stjæle hester


Per Petterson. Lest i august 2007.

"Ja, denne var virkelig god å lese. Far-sønn-forholdet er suverent skrevet. Hele boka er god. Anbefales."

Dette står jeg absolutt ved. For egen del traff beskrivelsen av tosomheten mellom far og sønn på "tur", spikeren midt på hodet. Her tror jeg nesten alle, særlig menn, ser likheter i sitt eget forhold til sin far. Ærlig og respektfull bok.

Bilde: Bokkilden

Three men in a boat


Jerome K. Jerome. Lest i juli 2007.

Selv om det er tre og et halvt år siden denne ble lest, trekker jeg fortsatt på smilebåndet over episoder i boka. Klassisk sammensetning av noksagtere og besserwissere. Dessuten er en godt egnet for oss som trenger å trene på å lese engelsk.

I lesedagboka skrev jeg: Morsom bok om tre noksagteres båttur på Themsen. Utrolig at den ble skrevet i 1889. Veldig mye er like aktuelt i dag.

Bilde: Bokkilden