søndag 4. desember 2011

Konsulene

Ivo Andric. Lest i april 2011.

Denne boka hadde jeg latt ligge i nesten et år før jeg tok den opp og leste den på noen få dager. Coveret og formatet får boka til å ligne en offentlig utredning. Skinnet brdrar.

Min kommentar:
"Vi får følge den franske konsulen til Bosnia, Travnik, under Napoleons siste 7 år. Gnisninger, kriser og krig, fire religioner, samt kulturforskjeller. Interessante møter mellom en rekke ulike embedsmenn og geistelige. Gode og universelle beskrivelser av byliv og diplomati utenfor allfarvei."

Bilde: Bokkilden.no

Korrigeringer

Jonathan Franzen. Lest i april 2011.

"Familiedrama med to aldrende foreldre og deres tre middelaldrende barn. Interessant og miserable individuelle liv - katastrofalt kollektiv. Bra, med en avslutning som setter ting i perspektiv. kanskje den kunne vært litt kortere". Dette skrev jeg da boka var "nylest". Merker jeg nesten blir irritert, når forfattere og deres redaktører, tillates å fylle side etter side med "tom" tekst.

Bilde: Bokkilden.no

Tordengudens sønn

Arto Paasilinna. Lest i mars 2011.

Det går unna minst en Arto Paasilinna-bok i året. Denne fikk jeg varmt anbefalt i Tanum Grønland Bazar. "De gamle finske guder synes Jesus har blitt litt vel populær. Rutja sendes av sin far til jorden for å sjekke utsiktene for den gamle religionen. Der venter utfordringer og ikke minst muligheter. Herlig!"

Bilde: Bokkilden.no